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ISSUES IN 

GST ON CHARITABLE 

TRUSTS, NON-PROFIT 

ORGANISATIONS AND 

CO-OPERATIVE SOCIETIES 



“Supply" includes— 

(a) all forms of supply of goods or services or both such as sale, transfer,  
barter, exchange, licence, rental, lease or disposal made or agreed to be  
made for a consideration by a person in the course or furtherance of  business; 

(b) import of services for a consideration whether or not in the course or  
furtherance of business; 

(c) the activities specified in Schedule I, made or agreed to be made 
without  a consideration; and 

(d) the activities to be treated as supply of goods or supply of services as  
referred to in Schedule II. 

 Excludes – 

(a) activities or transactions specified in Schedule III; or 

(b) such activities or transactions undertaken by the Central Government, a  
State Government or any local authority in which they are engaged as  
public authorities, as may be notified by the Government on the  
recommendations of the Council 

 



“Person" includes— 

(a) an individual; 

(b) a Hindu Undivided Family; 

(c) a company; 

(d) a firm; 

(e) a Limited Liability Partnership; 

(f) an association of persons or a body of individuals, whether incorporated or not, in India or 
outside India; 

(g) any corporation established by or under any Central Act, State Act or Provincial Act or a 

Government  company as defined in clause (45) of section 2 of the Companies Act, 2013 (18 of 

2013)1; 

(h) any body corporate incorporated by or under the laws of a country outside India; 

(i) a co-operative society registered under any law relating to co-operative societies; 

(j) a local authority; 

(k) Central Government or a State Government; 

(l) society as defined under the Societies Registration Act, 

1860 (21 of 1860);  (m) trust; and 

 (n) every artificial juridical person, not falling within any of the above; 

 



“Business" includes— 
(a) any trade, commerce, manufacture, profession, vocation, adventure, wager or any other  similar 

activity, whether or not it is for a pecuniary benefit; 

(b) any activity or transaction in connection with or incidental or ancillary to sub-clause (a); 

(c) any activity or transaction in the nature of sub-clause (a), whether or not there is  volume, 

frequency, continuity or regularity of such transaction; 

(d) supply or acquisition of goods including capital goods and services in connection with  

commencement or closure of business; 

(e) provision by a club, association, society, or any such body (for a subscription or any  other 

consideration) of the facilities or benefits to its members; 

(f) admission, for a consideration, of persons to any premises; 

(g) services supplied by a person as the holder of an office which has been accepted by him  in the course 

or furtherance of his trade, profession or vocation; 

(h) services provided by a race club by way of totalisator or a licence to book maker in such  club; and 

 (i) any activity or transaction undertaken by the Central Government, a State Government  or any 

local authority in which they are engaged as public authorities; 

 



Liability to pay GST 

 A person who supplies in furtherance of his business is 

liable to pay GST. 

 A Charitable trust is a person and makes a supply 

(supply definition being very wide). 

 Whether it can be said to be in furtherance of 

business….? 

 



Sai publication…..Supreme Court 

From the combined reading of Section 3, 2(5A) and 2(11) of the Act, it 

follows that the tax under the Act is leviable on the sales or purchases 
of taxable goods by a dealer and not by every person. From the facts 

of the present case, the sole object of the assessee Trust is to spread 

the message of Saibaba of Shridi. It is also not disputed that the books 

and literature etc. containing the message of Saibaba were distributed 
by the Trust to the devotees of Saibaba at cost price. There is no 

dispute that the primary and dominant activity of the Trust is to spread 

the message of Saibaba. This main activity does not amount to 
"business". The activity of publishing and selling literature, books and 

other literature is obviously incidental or ancillary to the main activity 
of spreading message of Saibaba and not to any business as such 

even without profit motive and it is in a way a means to achieve the 
object of the Trust through which message of Saibaba is spread.  

https://indiankanoon.org/doc/1547625/
https://indiankanoon.org/doc/322009/
https://indiankanoon.org/doc/322009/


Sai publication…..Supreme 
Court 

 It is clear from the Trust Deed and objects contained 

therein that it was not established with an intention of 

carrying on the business/occupation of selling or 

supplying goods. This being the position, it cannot be 

said that the Trust carries on the business of selling and 

supplying goods so as to fall within the meaning of 

"dealer" under Section 2(11) of the Act. 

 

https://indiankanoon.org/doc/322009/


COMPARISON OF BUSINESS 

DEFINITION 

GST 
 Trade, commerce, 

profession…… 
manufacture, 
adventure….. 

 Whether or not for 
pecuniary benefit 

 any transaction in 
connection with, or 
incidental or ancillary 

 Vocation(new word in 
the definition) 

OLD ACT 
 Trade, commerce, 

profession…… 
manufacture, 
adventure…. 

 with a motive to make 
gain or profit and 
whether or not any gain 
or profit accrues 

 any transaction in 
connection with, or 
incidental or ancillary 



ANALYSIS 

 On the basis of the decision of Supreme Court and the 

current definition of Business, it is possible to argue that 

entities having main object of charitable activity 

cannot be said to be in business. 

 It is obvious that the department will vehemently 

contest the above position leading to a fresh round of 

litigation. 



ANALYSIS 

 It is pertinent to note that activity carried out by trust in 

pursuance of furtherance of object of trust V/s activity 

carried out to fulfill the objects of the trust are two 

distinctly different things. 

 The former is in furtherance of objects of Trust and not 

in furtherance of business but the later activity cannot 

be said to be in furtherance of Objects of Trust. 

 



ISSUES… 

 Whether interest received by charitable trust will be 
covered as a part of turnover for calculation of aggregate 
turnover? 

 

     Notification no. 12/2017 Serial no.27 exempts lending 
services where consideration is represented by interest or 
discount. Clause (zk) of this notification defines interest as 
under --“interest” means interest payable in any manner in 
respect of any moneys borrowed or debt incurred 
(including a deposit, claim or other similar right or 
obligation) but does not include any service fee or other 
charge in respect of the moneys borrowed or debt 
incurred or in respect of any credit facility which has not 
been utilised; 

 Whether because of RCM registration is must….? 

 

 



ISSUES… 

 Whether when the object of the trust is to further the cause of classical music 
in India whether such an object will be treated as charitable activity?  

 Similarly providing farshan and mishta to public at large at reasonable price 
as a main object of trust is a charitaable activity? 

Charitable activity according to exemption notification 

 “charitable activities” means activities relating to -  

(i) public health by way of ,-  

(A) care or counseling of  

(I) terminally ill persons or persons with severe physical or mental disability;  

(II) persons afflicted with HIV or AIDS;  

(III) persons addicted to a dependence-forming substance such as narcotics 
drugs or alcohol; or  

(B) public awareness of preventive health, family planning or prevention of HIV 
infection;  

(ii) advancement of religion , spirituality or yoga;   



ISSUES… 

 Consider a situation that a charitable trust has rented a 

small area for ATM of the bank? 

    Most of the trusts run on interest income earned from 

deposits kept of the donation received. The rental 

income of ATM when added to exempt income, if the 

turnover exceeds the taxable limit, 

    Whether the trust would become liable for registration? 

If registration taken whether we can still argue for all 

other supplies, that supply is not in furtherance of 

business. 

  



ISSUES… 

 Once registered means a person making a supply in 

furtherance of business and then any activity incidental 

or ancillary to the business is covered as a part of 

business.  

 Thus whether because of renting of ATM all other 

activities of trust will said to be in furtherance of 

business? 

 Whether tender fees received is a taxable supply? 



DONATION…. 
 Whether donation received by a trust is a consideration for a 

supply? Whose the service provider? Whose the service recipient? 

Whether donation in kind will also be treated in the same 

manner? 

 Whether donation with a condition is a supply?(say a donation is 

given with a condition that sculpture of the donor’s parents shall 
be installed) 

 Whether donation given under CSR(Corporate social 

responsibility) is a supply? 

 Whether grants in aid and subsidy received can be considered as 

donation? 

 Whether donation given can be treated as barter, when the 

provider of donation advertises the product by naming donation 

as virtue for buying his product? 

 Whether sponsorship received for conducting charitable activity 

can be considered supply? 

 



Service Tax 

Circular…127/9/2010 

 Under the service tax regime in reply to the question as to 
whether donation and grants in aid received by a charitable 
foundation for training poor and marginalized youth will be 
treated as consideration received for such training and liable to 
be taxed. 

 The important point here is regarding the presence or absence 
of a link between ‘consideration' and taxable service. It is a 
settled legal position that unless the link or nexus between the 
amount and the taxable activity can be established, the 
amount cannot be subjected to service tax. Donation or grant-
in-aid is not specifically meant for a person receiving such 
training or to the specific activity, but is in general meant for the 
charitable cause championed by the registered Foundation. 

 On the reverse if the trust supplies in furtherance of business then 
whether tax needs to be charged on the Donations received by 
the trust.? 



ISSUES… 

 Whether insurance claimed received by a trust is liable 

to GST? 

    Currently before the amendment to the clause of 

actionable claim whether GST will be payable or 

whether we can say that amendment is clarificatory in 

nature ? 

 When TTD (Tirupati Tirumal Devasthanam)Sold  the hair 

received after Hair Cut (mundan) is a supply or whether 

it is furthance of charitable objects of the trust?  

 Whether the Hair received after mundan is a donation 

in kind?  

 



ISSUES… 

 Where a trust is running a library and on subscription the 

entry is given to students, etc. whether the subscriptions 

shall be liable to GST? 

     Notification no. 12/207 Serial no. 50 -- 

    Services of public libraries by way of lending of books, 

publications or any other knowledge-enhancing 

content or material.   

    Whether a trust will get the exemption? 



ISSUES… 

 Services by a person by way of-  

(a) conduct of any religious ceremony;  

Is exempt in notification 12/2017 serial no. 13 

 Whether a trust giving its premises only for conduct of 
religious ceremony will be covered under above clause? 

 Whether all priests doing religious ceremony will be 
exempt under above clause? 

 Whether Hair Cutting Charges are  recovered is a supply.. 
Or a conduct of religious ceremony.? 

 Consider a situation where the trust running a devi temple 
receives sarees as donation. Theses sarees are then 
auctioned whether it will be treated as a supply? 



ISSUES…. 

 The house of Birla’s have constructed Dharamshalas at 

various religious places. Theses places are rented at a 

nominal charges.  

 On the other hand Iskon charges substantial amount 

for renting of rooms. 

 Whether both the above will be classified under 

notification no. 12/2017 serial no.13 Notification no 

11/2017 sr no 7 (GST RATE)entry on accomodation and 

food)?  

 

 



EDUCATION RELATED…. 

Services provided -  

 (a) by an educational institution to its students, faculty and 
staff;  

 (b) to an educational institution, by way of,-  

 (i) transportation of students, faculty and staff;  

 (ii) catering, including any mid-day meals scheme sponsored 
by the Central Government, State Government or Union 
territory;  

 (iii) security or cleaning or house-keeping services performed in 
such educational institution;  

 (iv) services relating to admission to, or conduct of examination 
by, such institution; upto higher secondary:  

 Provided that nothing contained in entry (b) shall apply to an 
educational institution other than an institution providing 
services by way of pre-school education and education up to 
higher secondary school or equivalent.  

 



ISSUES…. 
 Whether a person providing canteen service to college would get 

exemption under the above clause? 

 Whether hostel fees charged to a degree college student and 
another to a resident student of higher secondary would both 
stand on the same footing? Whether the same would be 
applicable for mess charges? 

 What would be the situation if single composite amount is taken 
for accommodation as well as food? 

 Whether sale of craft material by school students to outsiders in 
exhibition to be treated as supply? 

 Affiliation fee paid to foreign institutes for affiliation and student 
exchange program/ or courses etc..? 

 Fees taken here… part of the course for 3 months is done abroad 
… whether a supply….?. 

 Where a foreign language is taught in an educational institute 
and a diploma certificate is granted for the same whether the 
exemption is available?  

 



EXEMPTION 

    12/2018Exemption no.78.Services by an artist by way of a 
performance in folk or classical art forms of: 

 (a) music, or  

 (b) dance, or  

 (c) theatre,  

    if the consideration charged for such performance is not 
more than one lakh and fifty thousand rupees:  

    Provided that the exemption shall not apply to service 
provided by such artist as a brand ambassador. 

 Where RamLeela is performed for a consideration for an 
event management company whether the said supply is 
exempt under the said clause? 

 

 



ITC RELATED….. 

 A trust is registered under GST for renting of its premises 

to general public. 

 The ITC needs to be claimed cautiously…. 

 Goods/services given as donation ITC needs to be 

reversed…. 

 Import of goods by charitable trust for charitable 

activity…. No ITC 

 Free food granted to employees by the trust….No ITC 

 



CO-OPERATIVE SOCIETIES 

 Whether the concept of mutuality is applicable under 

the GST enactment? 

 The definition of business specifically covers provision 

by a club, association, society, or any such body (for a 

subscription or any other consideration) of the facilities 
or benefits to its members. 

  Persons include -- a co-operative society registered under 

any law relating to co-operative societies; 

 society as defined under the Societies Registration Act, 1860 (21 

of 1860); 

 Whether a supply within the definition? 

 



EXEMPTION 

 

 Service by an unincorporated body or a non- profit entity 
registered under any law for the time being in force, to its 
own members by way of reimbursement of charges or 

share of contribution –  

 (a) as a trade union;  

 (b) for the provision of carrying out any activity which is 
exempt from the levy of Goods and service Tax; or  

 (c) up to an amount of seven thousand five hundred 
rupees per month per member for sourcing of goods or 
services from a third person for the common use of its 
members in a housing society or a residential complex.   

 

 



ISSUES…. 

 Whether registration is necessary if gross receipts of 

residential society is more than 20 lakhs including 

property tax collection 

 If member’s contribution per month is Rs.9000 then GST 
is payable on entire 9000 or on 9000-7500 which is 

equal to Rs.1500? 

 When gross receipts of residential society is more than 

20 lakhs but individual members contribution per month 

is less than Rs.7500 whether registration is necessary? 

 Whether collection for sinking fund liable as supply?  



ISSUES 

 Whether electricity charges and water charges 

collected from the members can be treated as exempt 

supply? Or whether it is a composite supply by society 

to its members? 

 Whether society and its members are related parties? 



ITC RELATED 

 Whether ITC in respect of repairs and maintenance is 

allowable r.w.s.17(5)( c) & (d) 

 Whether RCM paid credit is allowable to the society as 

ITC?(Lawyer fees paid for dispute in respect of two flat 

owners where society is also made a party.) 

 Where commission is paid by a Credit Co-op 

Soc.(PATHPEDHI) to an agent (DSA) for loans. Whether 

GST is payable under reverse charge? Whether 

registration by DSA is compulsory as per sec 24(vii)?  



ITC RELATED 

 When exemption of 7500/- is taken by a society then 

whether ITC reversal will have to be worked out? 
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