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Q1. Under SBP - does receipt of service include employment service by an employee?  

 

A – Yes, receipt of service includes employment service by an employee. It is in accordance with Para 

12 of Ind AS 102. 

 

 

Q2. Determination of grant date- It should be when terms were accepted by employee or there 

was an understanding of terms between company and employee 

 

A – As per Appendix A of Ind AS 102, grant date is the date at which the entity and another party 

(including an employee) agree to a share-based payment arrangement, being when the entity and the 

counterparty have a shared understanding of the terms and conditions of the arrangement. At grant date 

the entity confers on the counterparty the right to cash, other assets, or equity instruments of the entity, 

provided the specified vesting conditions, if any, are met. If that agreement is subject to an approval 

process (for example, by shareholders), grant date is the date when that approval is obtained.  

 

There are following two scenarios possible; 

a. Grant date would be the date of understanding between company and employees, if the key 

terms and conditions were communicated to employees and employees had no opportunity to 

further negotiate the terms and conditions. 

b. Grant date would be the date of acceptance by employees, if had an opportunity to further 

negotiate the terms and conditions. 

 

 

Q3. Whether ESOP to employees are allowed as deduction under income tax act to the company 

or disallowed as capital expenditure? 

 

A – There is no clear section under the Income Tax Act, 1961 which allows deduction for ESOP 

expenses. It is a debatable area and Income Tax department has taken either positions in various 

scenarios. 

 

 

Q4. What if the condition is a combination of market and non-market condition? 

 

A – Please refer slide no. 11of the presentation on the accounting for various conditions 

 

 

Q5. How to calculate fair value of share granted? which formula to be used. 

 

A – Please refer para 16 & 17 of Ind AS 102 for determination of fair value of equity instruments 

granted. 

 

 

Q6. Are ESOPs during vesting period considered in Diluted earnings per share? If yes, then based 

on which fair value whether on grant date or each balance sheet date, no. of shares is calculated? 

 

A – Please refer Example 5 & 5A in Appendix B of Ind AS 33 – Earnings per share 

 

 

Q7. In year one why did you multiply with 1/2 instead of 1/3 

 

A - If you can refer paragraph 3 on slide 13, it is assumed over there that the earnings condition would 

be met in year 2. Hence, in year 1, we multiplied by 1/2 instead of 1/3. 
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Q8. In case of cancellation, what is the logic of having accelerated vesting? even after ESOP grant 

is cancelled? 

 

A – It is the requirement of Ind AS 102. Since the cost of service was being recorded over the vesting 

period, it would be assumed that the entity has received the remaining service in the year of cancellation 

and hence the remaining cost is recognised immediately.  

 

 

Q9. ESOP policy was approved by the board and letters were issued to employees but in the first 

year itself board decides to keep the policy on hold then will there be any accounting entry as on 

March? Decision to hold the policy for previous year was taken in June board meeting when the 

March audited financials were adopted. 

 

A – It appears that the decision to hold the policy would be a non-adjusting event in terms of Ind AS 

10 – Events after reporting date and the company needs to recognize the ESOP expenses in March. 

 

 

Q10. How the accounting for Employee Welfare General Scheme administered through a Trust 

works? Eg: Sponsor Co. funds loan to the Trust, Trust purchases shares in secondary market and 

benefits (in the form of distribution of shares or may be cash money) are devolved on employees 

on certain defined criteria (discretionary to be decided by Trustees and Management of Sponsor 

Co) over a period of time? 

 

A – Please refer Slide 15 & 16 for the same. 

 

 

Q11. If parent grants ESOPs to employees of subsidiaries, later options gets cancelled due to 

resignation by employee, then what will be accounting impact in the books of parents & 

subsidiary? 

 

A – On the resignation of employee, the options are forfeited. The accounting treatment for forfeiture 

differs from cancellation. In case of forfeiture, the expense recognised to date is reversed by the entity. 

 

 

Q12. If a Builder has Constructed one Building with a intend to Sale the Entire Building but could 

not sale the same. So he started Renting the Units of Building to OYO.. for lodging.. so whether  

this unit be considered as Investment Property or Fixed assets?? 

 

A – As per Ind AS 2, Inventories are assets: (a) held for sale in the ordinary course of business; (b) in 

the process of production for such sale; or (c) in the form of materials or supplies to be consumed in the 

production process or in the rendering of services  

 

As per Ind AS 40, Investment property is property (land or a building—or part of a building—or both) 

held (by the owner or by the lessee under a finance lease) to earn rentals or for capital appreciation or 

both, rather than for: (a) use in the production or supply of goods or services or for administrative 

purposes; or (b) sale in the ordinary course of business. 

 

As per para 57(d) of Ind AS 40, A Property is transferred to Investment Property when an operating 

lease is granted to a third party on the property held as inventory and upon the commencement of the 

lease. 

 

In the given situation, considering the above definitions and para reference from Ind AS 2 and Ind AS 

40, the property initially would be recorded as Inventory. However, when the builder starts to rent the 

units to OYO, the rented units cease to meet the definition of Inventory and according to para 57(d) of 

Ind AS 40, these leased units of buildings should be considered as Investment Property. 
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However, the fact pattern needs to be carefully evaluated and the accounting for reclassification needs 

to be applied. 

 

Q13. Can investment property be classified as normal PPE if objective changed? 

 

A – As per para 57 of Ind AS 40, transfer to or from Investment Property are made only when there is 

a change in use. A change in use occurs when the property meets, or ceases to meet, the definition of 

investment property and there is evidence of the change in use. 

 

As per para 57(a), a transfer is made from investment property to owner-occupied property at the 

commencement of owner- occupation. 

 

Thus, investment property can be classified as normal PPE if changed objective meets the above criteria.   

 

 

Q14. If fair value of property is not identified, then how it will be shown in books of account. 

Because the property value is Rs. 125000 at the time of acquisition in 1994. 

 

A – As per para 20 of Ind AS 40, Investment Property shall be measured initially at cost. Further, as 

per para 56, After initial recognition, an entity shall measure all of its investment properties in 

accordance with Ind AS 16’s requirements for cost model. Thus, the entity shall continue to show the 

investment property at cost in the books of accounts. 

 

Ind AS 40 requires all entities to measure the fair value of investment property, for the purpose of 

disclosure even though they are required to follow the cost model.  

  

As per para 53 of Ind AS 40, If an entity determines that the fair value of an investment property (other 

than an investment property under construction) is not reliably measurable on a continuing basis, 

the entity shall make the disclosures required by paragraphs 79(e)(i), (ii) and (iii).  

 

As per para 79(e), when an entity cannot measure the fair value of the investment property reliably, it 

shall disclose: (i) a description of the investment property;  (ii) an explanation of why fair value cannot 

be measured reliably; and  (iii) if possible, the range of estimates within which fair value is highly likely 

to lie. 

 

 

Q15. How to account for property purchased on lease basis for the period of 60years and the same 

is given on rent. Whether as right of use assets or investment property?? 

 

A – As per Ind AS 40, Investment property is property held (by the owner or by the lessee under a 

finance lease) to earn rentals or for capital appreciation or both, 

 

As per para 48 of Ind AS 116, right-of-use assets that meet the definition of investment property, which 

shall be presented in the balance sheet as investment property. 

 

Thus, in the given situation, considering the intention of lessee is to earn rental by subleasing the 

property taken on lease, the property may be accounted and presented as Investment Property in the 

balance sheet. 

 

 

 

 

 

 


