
1

VAT  Qua Co-operative Societies 

CA Deepak Thakkar

30 Apr 2016

at WIRC of ICAI, BKC, Mumbai

30 Apr 2016 1

CA Deepak Thakkar                            

PHD & Associates

‘Dealer’ & ‘Sale’ defn under MVAT Act

1. ‘dealer’ u/s 2(8)– means any person who…. in the course of his 

business buys or sells goods in the state…. Whether for 

commission, remuneration or otherwise and includes,-

….. any society, club or other association of persons which buys 

goods from or sells goods to its members. [clause (d) of section 

2(8)]                                                                                            

Explanation- following bodies… who sells any goods, whether by 

auction or otherwise, direcltly or through agent, for cash or deferred 

payment….  :                                                                                       

….. (vi) Incorporated or Unincorporated societies, clubs or other 

AOPs

2. ‘sale’ u/s 2(24) – Explanation

……clause(b) (v) thereof covers “ the supply of goods by any 

association or body of persons incorporated or not, to a member 

thereof for cash, deferred payment or other valuable consideration”

Q: Mutuality concept?; Housing Socy occasionally selling old used asset?

Q: On Sale Consideration vat payable at applicable rate after setoff adj.
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Vat Issues qua Redevelopment Projects

1. Old flat/property sold to Developer liable to vat?

2. Corpus / Rent / Hardship allowance / shifting allowance 

given to occupants/tenants liable to vat?

3. Free area given to occupants/tenants, on ownership 

basis in exchange of old existing area, liable to vat?

4. Additional area given free to occupants/tenants, on 

ownership basis in exchange of old existing area, liable 

to vat?

5. Additional area given for an agreed consideration, to 

occupants/tenants, on ownership basis liable to vat?

6. Agreement registered for purchase of property in new 

building to be constructed, liable to vat?

CA Deepak Thakkar 310 Dec 2015

L&T Ltd & ors vs State of Karnataka & ors 
Civil Appeal # 8672 of 2013 

SC Order dt 26 Sept 2013, 65 VST 1 (SC) 

Larger Bench of 3 Judges:

R M Lodha J, J Chelameswar J, M B Lokur J
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Sale of Unit after completion of construction, is not liable to Vat

1. “….It must be clarified that if the agreement is entered into after the 

flat or unit is already constructed, then there would be no works 

contract.  But so long as the agreement is entered into before the 

construction is complete it would be a works contract…..”             

[Para 19 of K. Raheja Development Corporation vs State of 

Karnataka (2005) 141 STC 298 (SC)]

2. When construction can be said as complete?                                         

On getting construction completion certificate from Architect? 

On application for Occupation Certificate (OC)?

On getting Occupation Certificate (OC)?

On application / getting Building Completion Certificate (BCC)?
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� Para 123: “Sub-rule (1A) was inserted into Rule 58 by a notification

dated 01.06.2009….

….. The challenge was laid to Rule 58(1A) of the MVAT Rules

before the Bombay High Court…..”

� Para 124: “The value of the goods which can constitute the measure of the 
levy of the tax has to be the value of the goods at the time of

incorporation of goods in the works even though property in goods 
passes later. Taxing the sale of goods element in a works contract is
permissible even after incorporation of goods provided tax is directed
to the value of goods at the time of incorporation and does not purport
to tax the transfer of immovable property. The mode of valuation of 
goods provided in Rule 58(1A) has to be read in the manner that meets 
this criteria and we read down Rule 58(1-A) accordingly. The 
Maharashtra Government has to bring clarity in Rule 58 (1-A) as
indicated above. Subject to this, validity of Rule 58(1-A) of MVAT Rules
is sustained.” 

[So Land cost or land value as per SDRR, whichever higher ?? Evidence??]

…..L&T Ltd & Ors vs St of Karnataka & Ors dt 26-9-13 SC:
Mode of valuation of goods provided under Rule 58(1A) needs 
clarity from Maharashtra State Govt:  
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� Para 125: “Once we have held that Raheja Development1 lays down the correct 

law, in our opinion, nothing turns on the circular dated 07.02.2007 and the 

notification dated 09.07.2010. The circular is a trade circular which is 
clarificatory in nature only. The notification enables the registered dealer 

to opt for a composition scheme. The High Court has dealt with the circular 

and notification. We do not find any error in the view of the High Court in 

this regard. Moreover, the Advocate General for Maharashtra clearly 
stated before us that implementation of Rule 58(1-A) shall not result in
double taxation and in any case all claims of alleged double taxation
will be determined in the process of assessment of each individual
case.”

Double taxation qua: sub-contract; stamp duty & vat; Land value deduction; 
etc??

� Para 126: “After having given answer to the reference, we send the matters 
back to the Regular Bench for final disposal.”

…..L&T Ltd & Ors vs St of Karnataka & Ors dt 26-9-13 SC:
Mah. AG assures that implementation of Rule 58(1A) shall not 
result in double taxation; Circulars are only clarificatory in 
nature, so not binding to tax payer:

Mah. State Govt. amended Rule 58(1A), 
(1B), (1C) & 58(2) retrospectively 
effective from 20 June 2006 
vide Notification # VAT 1513/CR-147/Tax-1 
dt. 29 Jan 2014

in pursuance of SC ruling in L&T Ltd             
dt 26 Sept 2013 
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Builders Association of India & Ors 

v/s State of Mah. & Ors
SLP filed in SC: Case is converted to SLP (Civil) 

5729/2016 ......hearing may be in June 16 

against BHC ruling (30 Apr 2015) VIL-195-BOM

9
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� WP at BHC against:

(1) Notification dt 29 Jan 2014 amending Rule 58(1A), (1B), (1C) & 58(2) retrospectively 
effective from 20 June 2006

(2) Trade Circular # 7T dt 21-2-2014  & 12T dt 17-4-2014

alleging that directions of SC are not fully complied with

• J. Sunil P. Deshmukh & J. S C Dharmadhikari Held:

• (1) We are not impressed by the submissions of Petitioners that valuation of goods u/r 58 
would not let the proper authority to probe into transactions of land dealings by the developers, 
depending upon facts & circumstances of & evidence in particular case, as it would be open for 
the competent authority to make proper enquiry & seek details of the transactions & the price 
at which the property had been purchased.

• (2) Investigation & inquiries incidental to valuation assessment & recovery of tax are not 
precluded or prohibited under the scheme of the rules

• (3) Predominant challenges are not sustainable, the measures & mode being not ultra 
vires,...do not call for any indulgence...

• (4) Writ petitions dismissed.

• SLP filed in SC: Case is converted to SLP (Civil) 5729 / 2016......hearing 

may be in June 16                                                                                                  
[SLP (C) CC # 22328/2015 dt 15 Dec 2015 (Diary # 41838/2015)]

Builders Association of India & Ors v/s State of Mah. & Ors 
(30-4-2015) VIL-195-BOM now before SC
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Composition Sum @ 1% on Agreement 
Registered after 1 Apr 2010 for Sale of 

property during construction phase

11
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1. Composition Scheme (CS) u/s 42(3A) of MVAT Act for Registered 

Dealer (RD) who undertakes construction of flats, dwellings or buildings 

or premises and transfer them in pursuance of an agreement along 

with land or interest underlying the land

2. CS @ 1% of the aggregate amt specified in agreement or
Stamp Duty Value under Bombay Stamp Act, 1958, 
whichever is higher

a. Developer following Vat Rule 58 for certain construction works 
contract (for certain Units sold prior to 1 Apr 10), eligible for this 
new CS for other Units sold on or after 1 Apr 10 ?

b. Developer following CS @ 5% u/s 42(3) for certain construction 
works contract (for certain Units sold prior to 1 Apr 10), eligible for 
this new CS for other Units sold on or after 1 Apr 10 ?

(Ans to Q.16 of Trade Circular # 14T dt 6 Aug 12, permits for CS 
1% as 4th Option for tax computation method for Developers)

3. Conditions & restrictions specified in new CS @ 1% shall be 
fulfilled

Vat Composition @ 1% on sale during construction 
phase under Notification # VAT. 1510/CR-65/TAX-1     
dt 9 July 10 wef 1 Apr 10….. 
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1. All agreements registered on or after 1 Apr 10 shall be covered under this 
CS

a. Unit booked prior to 31 Mar 10 but agreement registered after 1 
Apr 10, covered? 

b. Agreements regd upto 31 Mar 10, not covered ? May be eligible? 

c. All Agreements qua building or qua project or qua dealer?

2. Such Turnover of sales shall be included in the Return period in 
which agreement is regd & make e-payment of tax

a. To pay 1% fully on entire turnover or can pay as & when 
installment is due?

b. ‘Turnover’ will include deposits or charges for:

i. Layout, Infrastructure, labour cess & Development chs.?

ii. Common areas & facilities like compound, passage, terrace, 
garden, play area, swimming pool, club house, gymnasium, 
etc.?

iii. Parking space/stack parking facility, allotted on license 
basis? (Use is operational on giving possession of Unit sold)

…Vat Composition @ 1% on sale during construction 
phase wef 1 Apr 10….Conditions & Restrictions of CS…
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iv. Cost of Installation of Electric meter, sub-station, Gas meter, water 
meter, etc.?

v. Cost of Society/Company formation, registration, legal chs., share 
money, entrance fees for membership?

vi. Security Deposit for building maintenance chs., removal of debris 
for interior work, Advance maintenance chs., property tax, Non-
Agriculture Tax, land revenue, etc?

vii. Onetime Membership fees for club house or Gymnasium?

viii. Service Tax for said agreement?

(Technocrat Engineers VAT SA # 237 of 2014 dt 3 Nov 2015 MSTT;    
Nikhil Comforts, ST Appeal # 21 of 2013 dt 15 July 2014 BHC)

iv. Stamp Duty for said agreement?

3. Said dealer shall not be eligible for setoff in respect of purchases

a. Purchases qua said building or project or dealer?

4. Said dealer shall not transfer property in goods purchased under “form C” in 
the contract opted for said CS

a. “Form C” can be used for other projects / business?

b. “Form C” can be used for purchase of Construction Equipments / 
machinery for said project?

c. “Form C” if issued in past for purchases then eligible for CS 1%?

…Vat Composition @ 1% on sale during construction 
phase wef 1 Apr 10….Conditions & Restrictions of CS…
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5. Said dealer shall not issue “form 409” to his sub-contractor in respect 
of WC opted for said CS

a. “Form 407 & 408” obtained from Sub-contractor, still CS @ 1% 
payable?

6. Said dealer shall not be entitled to change the method of 
computation of tax liability in respect of contract opted for said CS

a. For other contract, other computation method can be opted?

b. Such other contract may be in same building or same project?

7. Said dealer shall not issue “Tax Invoice”

a. Qua other transactions? 

b. Other trading business activity?

Note: No application needed for exercise of option for CS @ 1%

Issue: If any condition broken then what consequence? Since when?

…Vat Composition @ 1% on sale during construction 
phase wef 1 Apr 10….Conditions & Restrictions of CS…

Contractee liable for Vat TDS:      Sec. 31 & Rule 40 of MVAT…

1. Notified Employers of Works Contracts liable to deduct TDS:        -
Notification dt.1-4-05 & 29-8-05, Notifying Employers liable to deduct 

TDS: Co-op. Societies, RD under VAT Act, Company, Banks, Trusts, 
Govt.,etc.   
Non RD Individuals, Firms, HUF are not liable to deduct TDS

2. TDS applicable, if Aggregate Value of WC, Per Contractor, is Rs. 5 

Lakhs or more, in a Financial year; For Housing Socy said limit is of    

Rs. 10 Lakhs

3. An employer (URD Contractee) liable to deduct Vat TDS, shall apply in 
prescribed manner to prescribed authority for obtaining Sales Tax 

Deduction A/c number (STD A/c #). Sec 31(8) inserted w.e.f. Notified dt
4. Registered Dealer (RD) Contractee under MVAT Act need not apply for 

STD. (TIN may be used) 
5. Failure to obtain STD A/c # as aforesaid, Commissioner may impose 

penalty of a sum upto the Vat TDS amount deductible, for the 

period of such failure.  (Fine??) Sec 31(12) inserted on 26 Apr 2016
6. Rate of TDS on Total Contract Value (excluding Service Tax if charged 

separately) - @ 2% if Contractor is RD under MVAT Act                              

- @  5% if Contractor is URD (upto 31 Mar 2012 @ 4%)
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7. Deposit TDS by Challan Form MTR-6 (previously Form 210) w.e.f. 1-

7-09 within 21 days from the expiry of the month in which tax is

deducted
- Interest is payable @ 1.25% p.m. for late payment of TDS

8. TDS Certificate in Form 402 to be issued immediately after tax
deduction or TDS depositing in Bank???

9. TDS Return in e-Form 424 Annually wef 1 May 2013 (previously Form
405) within 3 months from the end of the year. (Trade Cir # 42T dt.
26-12-08, 37T dt 30-12-09 & 4T dt 26-06-13); Periodicity may be
varied from Apr 2016; Failure to file Vat TDS return within
prescribed time, shall attract a penalty of Rs 5,000/- (Fine??)
Sec 31(13) inserted on 26 Apr 2016

10. TDS Register in Form 404 showing amt of tax deducted, TDS
Certificates issued & remittances made

11. Advance payments liable to TDS only when it is adjusted against the
amount payable for WC

12. Employer is liable to deposit TDS even if not deducted from payments
made to Contractor

…TDS UNDER VAT

17
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Prof. Tax: Mah. Act # 15 of 2016 published on 26 Apr 2016

Sr.
#

Reference 
& effective 
date

Gist of amendment Remark / Issue

1 Amnesty 
Scheme for 
Self 
Employed 
Persons (PT 
EC  Holder) 
from 1 Apr 
2016 to 30 
Sept 2016 
(Sec. 3(3))

New Applicants for PT EC, 
applications pending as on 1 April 
2016 and PT EC applications filed 
from  1 Apr 2016 to 30 Sep 2016
Can be asked to pay tax for the 
periods only after 1 Apr 2013. Thus, 
max liability for FY 2013 – 2014 
onwards, waiving liability for earlier 
periods.

1) To pay full tax + interest @ 
1.25% p.m. for  delayed 
period. 

2) To pay above sum between 
1 Apr 2016 and 30 Sept 
2016.

3) If benefit of this not taken 
then, liability payable since 
2008-09 and onwards.

4) For FY 2016 -2017, due dt 
is 30 June 2016.

2 Clause (h) 
inserted in 
Sec 27A w.e.f. 
1 April 2016

Armed members of CRPF & BSF, 
serving in MAH. State have been 
exempted from the levy & charge of 
Profession Tax.
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